No fer de la consulta un objectiu impossible

Ara fa un any, escrivia en aquest mateix bloc sobre el meu posicionament en relació a la declaració de sobirania que es presentava en el primer Ple de la X legislatura del Parlament. Avui aquell escrit és plenament vigent. Tanmateix, han passat 12 mesos i les condicions que haurien de conduir-nos a celebrar una consulta estan cada dia més lluny, contràriament al què hauria de ser.

En aquests mesos era raonable esperar que el Govern d’Espanya i el de Catalunya iniciessin les converses per negociar una consulta, un referèndum en què els i les catalanes puguem decidir sobre el nostre futur, sobre quines relacions volem tenir entre uns i altres.

Els socialistes creiem que el camí del diàleg i la negociació és l’única via per aconseguir realitzar una consulta que esdevingui legítima, és a dir, acordada políticament amb l’Estat i legal, tal i com ho han fet Escòcia i el Regne Unit, o Québec i el Canadà. Aquest és el model que defensem els socialistes de manera inequívoca. Però, després d’aquest any, sembla que no és el model per CIU i ERC, que segueixen sense negociar i insisteixen en emprar camins que saben d’entrada que els porten a la confrontació amb Madrid i a cap solució viable per la realització del referèndum.

Això és el què passa amb el què demà votarem al Parlament de Catalunya. De nou, el primer Ple de l’any s’inicia amb una votació trampa. Se’ns presenta una proposta per tal de demanar al Congrés dels diputats que delegui a la Generalitat la competència per convocar una consulta. Però ja sabem que a Madrid ens diran que no. El PP segueix sord i mut davant les aspiracions catalanes, i s’enforteix en la seva posició que va iniciar al 2006 amb la lluita contra l’Estatut.

Per tant, és una proposta fracassada d’entrada. Però està clar que això ja els hi va bé als promotors –CIU, ERC i ICV- perquè, en el fons, el què volen és que se’ls hi vagin tancant totes les portes per tal de poder convocar unes eleccions plebiscitàries que ens conduiran a la declaració unilateral d’independència.

Sincerament i honestament, aquesta crec que és la seva estratègia. I a aquest joc el PSC no hi pot jugar. No a la confrontació entre governs, no al maniqueisme, no a falta de responsabilitat, no a un camí que no ens porta enlloc. No a la miopia del PP, no a l’immobilisme de Ciutadans, no a que res canviï, no a retrocedir més de 30 anys en drets socials i nacionals. No a la consulta com a un objectiu impossible.

En aquests mesos, nosaltres també hem comès errors. Hem badat massa, hem despistat molt i cal deixar l’ambigüitat i ser clars. Els òrgans de decisió del PSC van elegir amb una àmplia majoria que els camins que ens portessin a l’impossible sense diàleg ni negociació caldria rebutjar-los, per això la direcció demana el vot negatiu, atenent a una resolució aprovada en el màxim òrgan entre congressos. El respecte a la democràcia dins la nostra organització i al nostre compromís electoral és important.

A partir del dia 17, caldrà continuar treballant per una consulta possible que s’emmarqui dins l’acord i la legalitat, i així permetre que els catalans puguem decidir. Això és el què volem els socialistes. I caldrà seguir treballant per la profunda reforma de la Constitució que ens permeti assolir un Estat federal, amb més reconeixement, recursos i competències per Catalunya. Una Catalunya que volem més social, una Catalunya que defensi als més vulnerables, que cerqui més igualtat i justicia social. Des del catalanisme d’esquerres és el què hem de defensar, amb propostes valentes i fermes. En això coincidim tots els i les socialistes. I desitjo que junts, des de la pluralitat, puguem lluitar per aconseguir-ho. La pluralitat és més complexa, però també més interessant i rica, amb més capacitat per representar i esdevenir grans. La generositat i les coses ben fetes depenen de tots i cadascun de nosaltres, no hi pot faltar ningú.

Altres posicionaments interessants:
Catalanisme social per Xavier Sabaté
Sortir de l’Atzucac per Ferran Pedret
Cent cinquanta punt dos per Miquel Iceta

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>