En defensa del model comercial català

Avui al Parlament de Catalunya s’ha aprovat la tramitació d’urgència de la llei d’horaris comercials, amb el vot contrari del PP i l’abstenció de Ciutadans. El PSC, com no podia ser d’una altra manera, hem votat favorablement atenent a la defensa del model comercial català que és un model d’èxit com ha quedat demostrat al llarg dels darrers anys.

El comerç és un dels sector econòmics que genera més ocupació, i en particular, el comerç urbà i de proximitat és el què ho fa en major proporció, sobretot en relació als m2 de venda. Aquest sector econòmic, a més, aporta un element social fonamental per la vida dels barris i les ciutats, convivint amb d’altres usos existent als municipis.

El comerç ha experimentat, en els darrers temps, canvis importants i ha innovat per millorar la seva competitivitat: més qualitat i varietat de producte, formats de descompte, incorporació del comerç online, programes de fidelització,  serveis post-venta. Tot i així, cal seguir avançant, des de dos punts de vista:

Polítiques actives pel sector: formació, captació de talent, eines tecnològiques
Generació d’entorns adequats cercant un equilibri de formats comercials adequat a les necessitats de les persones, afavorint el model dual (comerç proximitat i grans superfícies) dins la trama urbana.

Actualment, però,  el comerç pateix una crisis molt important que arrosseguem des del 2008 i que ha tingut conseqüències greus, 3.400 establiments tancats i 46.300 llocs treball perduts, el què representa un 13’9% del total. A la darrera campanya de Nadal i Reis, sumada a la de rebaixes, la baixada de la facturació ha estat del 10%.

L’augment d’impostos realitzat pel Govern del PP, com l’IVA, l’IRPF o la pujada de preus del consum (aigua, llum, betxina…) ha provocat una pèrdua de poder adquisitiu que està generant una important baixada consum, i en conseqüència, més crisis al comerç.

A aquesta situació de crisis es suma la INCERTESA generada arran del RDL 20/2012 que el Govern del PP a l’Estat va aprovar, i que modifica la llei 1/2004 d’horaris comercials. Un RDL que pretén la liberalització dels horaris i que, segons el PP, respon al principi d’unitat de mercat i a la millora de la competència. No podem estar d’acord amb aquesta visió ideològica del PP. I no ho estem nosaltres ni la gran majoria d’associacions comercials del país, principalment, per 2 motius:

1.- La invasió de competències que fa l’estat amb aquesta regulació i sobre la que la Generalitat té competència exclusiva, tal i com estableix l’Estatut.
2.- La crisis no pot ser una excusa per desregular el comerç i desprotegir-lo. Creiem que més enllà de liberalitzar horaris, el què cal és fomentar el consum responsable, i permetre la conciliació de la vida familiar i laboral, sobretot del petit comerç.

Així doncs, davant aquesta crisis i la incertesa generada pel RDL aprovat pel PP, el grup parlamentari va presentar una proposta de resolució, el 27 de gener, per demanar UNA NOVA LLEI DE COMERÇque preservi el model comercial i enforteixi les polítiques adreçades a aquest sector. I, sobretot, per no generar més incerteses en relació als horaris comercials. Avui comença el debat de la darrera part, caldrà treballar la resta per incorporar totes les propostes que potenciin i impulsin el sector.

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>