La Gran Estafa

Actualment, i des de fa un temps, el sistema financer espanyol i català viu moments difícils i convulsos amb una enorme pèrdua de credibilitat del que se’n deriva una falta de confiança que pot tenir greus conseqüències de futur.

Aquesta situació s’ha agreujat amb la comercialització massiva que varen fer entitats financeres dels productes híbrids, participacions preferents i deute subordinat, col·locats a petits estalviadors que no tenien perfil per ser clients d’aquest tipus de producte. Així ho han establert diversos tribunals, remarcant l’engany en la informació oferta i l’abús de confiança, que ha derivat en un consentiment viciat per erroni i ha comportat la declaració, via sentència, de contractes nuls.

Ens trobem davant una gran estafa on són les persones més vulnerables les que estan patint una greu injustícia. I, en el cas de les preferents de Caixa Laietana-Bankia, l’engany ha estat doble ja que al març del 2012 varen “obligar” a molts preferentistes a fer un bescanvi del seu producte per accions; accions que un any més tard tenen el valor d’un cèntim. Una estafa que, de moment, no troba solucions en el Govern de l’Estat que és qui en té avui la responsabilitat. Calen solucions.

Som conscients que la Generalitat de Catalunya no té competència en el sistema financer, per tant, tampoc en els productes financers, però sí té assumida la competència exclusiva en matèria de protecció dels drets dels consumidors i els usuaris en virtut de l’art. 12.1.5 de l’Estatut d’Autonomia.

Per tant, en aquest sentit, la Generalitat té una responsabilitat important per defensar usuaris i consumidors, i assessorar-los en les accions judicials pertinents que es puguin prendre davant d’abusos o estafes, com és el cas.

L’Agència Catalana de Consum és l’organisme competent en matèria de defensa dels drets dels consumidors i usuaris, tal i com estableix la llei 9/2004 de la creació de l’agència catalana de consum.

Per aquest motiu, demanem al Govern la següent informació:

-      Quin és el nombre d’afectats per les preferents i productes subordinats a Catalunya?Els tenim agregats per entitat financera?

-      S’ha posat l’agència catalana de consum a disposició dels afectats per orientar-los, informar i assessorar als consumidors i els usuaris per poder exercir els seus drets? Si és així, a quantes persones ha atès? Quants expedients s’ha obert?

Coneixem que l’Institut Galego de Galícia i d’Andalusia han posat en marxa oficines pel territori per tal d’informar, assessorar als consumidors afectats, i han facilitat la presentació demandes col·lectives davant la fiscalia per tal que la via judicial es posi en marxa ja que és una de les vies que està proporcionant solucions reals i efectives als afectats, que és el què tots defensem.

De fet, la fiscalia general de l’Estat fa 2 anys va remetre un decret a totes les fiscalies per tal que es personessin en matèria de consum quan es veiés afectat un col·lectiu ampli de persones, com és el cas de les preferents. Des de comunitats com Galícia, Andalusia o Balears, el ministeri fiscal conjuntament amb els organismes de consum estàn actuant per tal d’obrir la via judicial o penal. No és el cas de Catalunya, però. Per això volem preguntar al Govern:

-      S’ha posat en contacte amb la fiscalia? Té un nombre suficient d’expedients per poder plantejar en un demanda col·lectiva i obrir la via civil?

Aquestes han estat les preguntes que avui el Grup Parlamentari Socialista ha fet al Govern en la sessió del control. El conseller Puig ha estat l’encarregat de respondre-les. Ha estat decepcionant. Tot i tenir 2 minuts i 30 segons per contestar, no ens ha dit si realment s’està treballant amb la fiscalia i si es pretén presentar una demanda col·lectiva per via judicial civil o penal. Aquest era l’objectiu de la pregunta. No hem tingut èxit. Llàstima. La Generalitat té l’obligació de posar solucions en temes relatius a les seves competències, en aquest cas, és clar que no ho està fent.

Enllaç al vídeo de la intervenció
Enllaç notícia PSC 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>