Talent, qualitat de vida i desenvolupament econòmic

Article publicat a la revista P3T Public Policies Territory

“Actualment, ens trobem en un món en canvi permanent com a conseqüència dels avenços tan importants que les persones hem realitzat en camps com la tecnologia o la ciència. Estem vivint moments incerts i complexos en el marc d’un sistema econòmic que crèiem immutable i que avui ens demana canvis de paradigma importants. Tot i la globalitat d’aquesta situació, més que mai el món local i les seves polítiques públiques n’estàn patint les conseqüències.

Tant de bo poguéssim trobar receptes màgiques per millorar la situació dels ens locals en aquests moments. El que és evident, sota el meu punt de vista, és que l’austeritat i les retallades com a necessitat general no poden ser l’única resposta a la greu problemàtica que afrontem. La necessitat de ser més eficients no es qüestiona, però cal ser curosos i valents en quines són les polítiques que es decideixen retallar, ja que aquestes decisions afectaran el futur del desenvolupament econòmic i social del nostre territori.

Una condició necessària per a l’èxit econòmic i social del nostre territori és disposar de talent. Les persones són el motor de l’economia, són les que creen idees, innovacions i projectes empresarials. Els recursos econòmics que genera el talent creen entorns socials més equilibrats. Als EEUU, el debat sobre la mobilitat dels talent és objecte d’estudi. Richard Florida, expert en desenvolupament regional i professor de la Universitat de Toronto, explica que la sortida de persones amb talent de les ciutats fa disminuir la seva renda per càpita, dificulta l’aparició d’inversors i, per tant, la creació de llocs de treball d’alta qualificació.

Des de les ciutats i les regions és essencial l’aposta per les persones i la seva educació. El talent s’ha de formar, per això cal desenvolupar polítiques que permetin una formació d’alta qualitat i amb un enfoc important envers els idiomes, la creativitat i el foment de l’emprenedoria. Aquestes polítiques no tenen per què ser molt costoses. En aquests moments de dificultats econòmiques en què cal prioritzar, davant el dilema d’invertir en obra o en persones, la resposta és clara: sempre en persones. De vegades, en l’àmbit públic, ens hem preocupat més de la qualitat dels espais que dels seus usos. Avui, això no ens ho podem permetre.

El talent es mou per diferents motius. En voldria destacar dos: la concentració del talent i la qualitat de vida. En aquests dos aspectes l’àmbit local pot desenvolupar polítiques actives que ho afavoreixin. Per una banda, tal i com hem dit anteriorment, generant talent que n’atregui, ja que les persones volem estar en entorns collaboratius on els altres ens facin millorar i ser més productius. Ara bé, aquest talent que es forma cal retenir-lo. Com? Doncs facilitant el procés d’emprendre, per exemple. Si en un territori existeixen centres educatius i/o universitaris, caldrà posar les condicions per crear ecosistemes innovadors on els estudiants puguin desenvolupar les seves idees, els seus projectes empresarials, amb èxit. Per altra banda, el talent es localitza en entorns amb una alta qualitat de vida, amb bon clima i un nivell educatiu i cultural alt. El talent vol viure confortablement. Per tant, no podem obviar la importància d’aquests elements.

Per acabar, m’agradaria incidir en la idea de la cooperació. Treballar per un model de desenvolupament econòmic i social exitós no només dependrà de les polítiques que desenvolupem en una ciutat, sinó de la potencialitat dels nodes de la xarxa o regió de la qual formem part. Les ciutats hem de cooperar per esdevenir territoris més competitius, ja que el mecanisme regional de desenvolupament no pot consistir en un joc de suma zero. En aquest sentit, a Catalunya és imprescindible aquesta cooperació sumada al lideratge generós de Barcelona, que ha de permetre generar una regió amb un futur sòlid gràcies a la seva economia i el seu benestar.”

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>