El TecnoCampus, un projecte amb ànima!

YouTube Preview Image

Avui hem tingut entre nosaltres a la Ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia. Ha estat un plaer comptar amb la seva participació en la inauguració del TecnoCampus, un autèntic plaer. Li hem pogut explicar i ensenyar el projecte. Ha visitat les instal·lacions, ha dinat amb empresaris de la comarca i ha donat oficialment el tret de sortida a aquesta nova infraestructura del coneixement. M’ha agradat molt que hagi volgut compartitr aquest moment tan important. Ho ha fet des de la proximitat, des del coneixement i l’experiència viscuda ja que és empresària i investigadora, ho ha fet des de la il·lusió i la passió. ¡Mil gracias, Ministra!

Des d’aquest espai personal i de reflexió, no puc estar de dir que he estat i sóc una autèntica privilegiada per poder ser al capdavant d’un projecte tan potent, de comptar amb professionals tan compromesos i d’haver pogut avui ser la veu de tantes i tantes persones que han lluitat perquè el TecnoCampus sigui una realitat, especialment, a la meva predecesora, Pilar Gonzàlez-Agàpito.  Li agraeixo al meu Alcalde la confiança i la oportunitat que m’ha donat per formar part d’aquest projecte. A tots ells he dedico les meves paraules d’avui.

“Bona tarda a tothom: Alcaldes de la ciutat, President del CCM, Subdelegada del Govern, Alcaldes, regidors, patrons de la fundació, membres de la comunitat universitària i empresarial del TCM, patrocinadors, amics i amigues.

discurs GarmendiaY, en especial, buenas tardes Ministra y muchas gracias por acompañarnos en este día tan especial para Mataró y la comarca del Maresme. Nos satisface enormemente que esté a nuestro lado en el acto de inauguración del TecnoCampus, como lo ha estado el ministerio que usted dirige durante todos estos años, prestándonos apoyo económico y técnico.

Fa més de deu anys que vaig començar en política. Ho vaig fer al costat de Manel Mas (que avui ens acompanya també aquí) i que va ser Alcalde de Mataró durant més de 20 anys. Quan l’acompanyava a visitar empreses i l’escoltava explicar el model de ciutat sempre pensava en com de difícil i complex era pensar una ciutat a 10 anys vista, i imaginar-se els nous reptes que hi haurien en un horitzó més aviat llunyà. Un dia li ho vaig preguntar: “Manel, com ho vareu fer? Com vareu repensar la ciutat? Com sabíeu el què calia fer perquè la ciutat fos el què avui coneixem? Ell em va respondre amb total humilitat que la tasca dels polítics és aquesta, anticipar-se als reptes de futur amb la informació que tenim en el present. Des d’alehores admiro aquest polítics amb visió, amb ambició, polítics valents. Hem tingut i tenim polítics així en aquest territori.

En Joan Majó, l’any 1982 va inaugurar l’Escola Universitària Politècnica de Mataró per formar enginyers tècnics. Amb aquest gest va posar les bases del que després l’Alcalde Mas i Pilar González-Agàpito, com a tinent d’alcalde i primera presidenta de la Fundació TCM, amb molt d’esforç, molta capacitat i lluita juntament amb altres persones com en Joan Colomer, en Pedro Goméz o en Jordi Marin, definirien com el parc Tecnocampus.

Moltes persones han col·laborat en els darrers 10 anys en els treballs per definir i posar en marxa aquest nou projecte, També des de l’Escola Universitària del Maresme, presidents i directors van fer un gran treball. En l’Andreu Francisco, el darrer president d’aquest centre, vull personalitzar aquest agraïment.

Va costar molt fer-nos entendre, va costar generar complicitats. No sé si vostès se’n recordaran. Fa 10 anys presentàvem el Tecnocampus amb una carpa al Parc Central. Recordes Pilar aquelles ulleres que ens varen fer posar per veure el vídeo? No sé si en aquell moment, ens varen entendre però, està clar que, al final ho varem aconseguir; ho hem aconseguit amb la força i la il·lusió de diversos governs de Mataró, aquests darrers anys amb l’Alcalde Joan Antoni Baron al capdavant, i amb el suport també del Consell Comarcal del Maresme.

Vull agrair igualment la feina de molts professionals que sota el lideratge de Ricard Bonastre primer, que va posar els fonaments del projecte, a més de conceptualitzar-lo, i Antoni Uix més tard, l’actual director general que ha sabut materialitzar aquesta idea. Tots han fet créixer la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, l’encarregada de posar en marxa el parc científic i de la innovació en què ens trobem. I igualment cal agrair la feina feta a PUMSA, l’empresa municipal encarregada de gestionar les obres, i a Oriol Bohigas i la resta de l’equip d’MBM Arquitectes, responsables del projecte, GPO així com a la resta d’empreses constructores.

No voldria oblidar-me de destacar les complicitats polítiques aconseguides així com l’aposta d’agents socials i econòmics pel projecte. Aquest és el resultat d’un esforç conjunt. El Tecnocampus és un projecte compartit, i aquest és un dels seus èxits.

La Ministra entrant al TecnoCampus
La Ministra entrant al TecnoCampus

Ministra, hace 10 años en Mataró y el Maresme entendimos que hacía falta basar nuestra economía en el conocimiento y en la innovación para ser más competitivos. Sabíamos que no podíamos continuar confiando únicamente en el textil, la construcción o el turismo. La hemos escuchado en varias ocasiones explicando que como país tenemos el reto de transformar el modelo económico basándolo más en el conocimiento. El Gobierno de España está poniendo en marcha políticas en este sentido, y no solo las grandes ciudades pueden protagonizar este cambio. Como puede comprobar, también en Mataró y el Maresme hemos hecho los deberes, y hoy ponemos en marcha un equipamiento crucial en esta apuesta local y de país.

Una apuesta que es clara: universidad y empresa en un mismo espacio, para crear sinergias que permitan a las empresas ser más competitivas y a la universidad acercarse más al mundo empresarial, tanto des del ámbito académico como de investigación.

Una apuesta de valor añadido con unas instalaciones de primer nivel (sin ir más lejos, este espacio para la celebración de congresos que dará oportunidades para potenciar el turisme de reuniones y negocios.

Y muy singularmente, una apuesta por los emprendedores. Necesitamos una mentalidad emprendedora en la ciudadanía y, particularmente, en la universidad. Por eso el TecnoCampus acompañará a todos aquellos que quieran crear su empresa, y alojará en una incubadora empresas basadas en el conocimiento, para ayudarlas a crecer y consolidarse. Como lo hemos hecho con Sandra, una emprendedora que creó su empresa con nosotros y hoy está instalada en la incubadora. Su producto son las fragancias corporativas. Por encargo nuestro, nos elaboró el perfume del TecnoCampus. Hoy cuando finalice este acto, les agradeceremos su asistencia con dicho perfume. Espero que les guste el detalle original e innovador.

Podemos decir con satisfacción que 54 empresas, entre las consolidadas y las de nueva creación, ya han apostado por tener su sede en el TecnoCampus, en este nuevo espacio.

En el camp universitari, encetem aquest curs amb una nova escola de Ciències de la Salut, que se suma a les ja existents: l’Escola Universitaria Politècnica i l’Escola Universitària del Maresme. Totes tres tenen ja la seu a l’espai universitari del parc, on compartiran espai amb el centre tecnològic CETEMMSA, a qui també hem d’agrair l’aposta per instal·lar-se al parc.

Encetem el curs amb prop de 1.300 estudiants i titulacions en enginyeries, turisme, audiovisual, empresarials i, per primer cop a Mataró, en infermeria, que hem posat en marxa de la mà del Consorci Sanitari del Maresme. I les universitats Pompeu Fabra i Politècnica de Catalunya, a les quals estan adscrits els nostres centres, han fet una aposta clara per acompanyar-nos en aquest projecte.

El Tecnocampus ens permetrà, a través del model universitari que hem definit, generar coneixement. Aquest coneixement volem capitalitzar-lo i localitzar-lo en el nostre territori. I ho farem creant noves empreses i injectant coneixement a les ja existents perquè esdevinguin més competitives.

El model del parc Tecnocampus Mataró-Maresme pretén crear un ecosistema per a la innovació format per diversos agents: Docents capaços de transmetre coneixements i valors; estudiants amb inquietuds; investigadors ambiciosos; emprenedors; treballadors amb talent; i per descomptat empresaris. Aquesta és l’aposta de la ciutat i del territori pel nostre futur i el de properes generacions.

El Tecnocampus és tot això, però també és, sobretot, un projecte amb ànima. No només hem creat una nova centralitat territorial ni un nou instrument vinculat a al desenvolupament econòmic i la innovació, estem posant en marxa una iniciativa que singularitza Mataró i el Maresme, que reforça una personalitat pròpia i que ens posa en el mapa d’aquells que no es conformen i aspiren a canviar les coses.

Avui inaugurem oficialment aquesta nova infraestructura del coneixement. Hem acabat un capítol important de la nostra petita i modesta història, però és ara que realment comença el repte, no ens aturem, no ens autolimitem.

Com deia Leonardo Da Vinci: “amb el coneixement no n’hi ha prou; cal aplicar-lo. Estar preparat no és suficient, cal actuar”. Espero que així ho fem.

Moltes gràcies a tothom per acompanyar-nos en aquest dia tan important per nosaltres!”

La Ministra visitant CETEMMSA
La Ministra visitant CETEMMSA
La Ministra en una demo al TCM
La Ministra en una demo al TCM

El recull de premsa de la inauguració del TCM.
El resum de la notícia a M1tv.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to El TecnoCampus, un projecte amb ànima!

 1. xavi says:

  Felicitats Alícia!!!!
  No saps la il·lusió que ens fa veure el TCM en marxa i no saps la il·lusió que ens ha fet saber que la Ministra ha pogut veure les nostres GPShoes de les mans del nostre soci CETEMMSA. Segur que això ens donarà molta sort.
  Una abraçada enorme des de l’altra punta del món i llarga vida al TCM.
  Felicitats de nou.
  Xavi

 2. Pingback: Blog Político — Tecnocampus de Mataró inaugurat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>