La llibertat i la política de butxaca

iphone

Dissabte al matí vaig participar en dues jornades molt interessants, la de ciberactivisme organitzada pel PSC i la de la Llibertat organitzada per la Revista Valors. Les vaig seguir íntegrament per twitter, i hi vaig estar físicament una estona a les dues. Varem reflexionar sobre temes de molta actualitat i interès. La importància de les xarxes socials en la nostra quotidianitat i, per tant, també en la política; i l’ús de la pròpia llibertat

1.- Cal conversar, escoltar i parlar. És important deliberar, la política és pedagogia. La xarxa és l’Àgora del x.XXI. Donaire va incidir en aquesta idea que, darrerament, escoltem molt quan es parla de Política 2.0. El President Benach en el seu llibre ho diu d’una altra manera però amb el mateix sentit cal parlar AMB els ciutadans i no als ciutadans. Aquest és un aprenentatge clau per aquells que ens dediquem a la política. No podem estar a la xarxa sense més, cal estar per escoltar, per conversar, per compartir coneixement. Perquè és la nova Àgora, com diu Donaire, i els polítics no podem deixar d’estar i de ser, això sí, de manera natural i autèntica, si us plau.

2.- La dificultat no és tecnològica és cultural. Hem de comprendre els canvis. Hem de transmetre això a les elits. L’Antoni Gutiérrez-Rubí ens ho explicava a la seva presentació, brillant i provocadora, i ens insistia en la necessitat d’estar atents als canvis tecnològics i socials que es produeixen. Si avui els espanyols som els que encapçalem a Europa l’ús de les xarxes socials des del mòbil i és precisament el mòbil el dispositiu que els nostres joves usen més per a informar-se, relacionar-se i entretenir-se, caldrà saber respondre ràpidament a aquesta realitat. Per això, ens va insistir en fer política de butxaca, és a dir, política per i en el  mòbil. Ja ho estan fent empreses, mitjans de comunicació… si la política vol estar a prop dels ciutadans, ha d’apostar-hi fort.

3.- La nostra identitat serà la identitat digital, de nou Gutiérrez-Rubí ens provoca amb una potentíssima afirmació. M’agrada i molt, crec que és imprescindible comptar amb aquesta identitat pròpia a la xarxa. La Trina Milan en parlava en un post titulat Ànima 2.0

4.- L’individu realment lliure és el que s’autodertermina, el què decideix què és correcte ens va dir Victòria Camps i seguidament Montserrat Tura afegia que cadascú ha de saber gestionar la seva llibertat i no esperar a que ens la limitin. Crec imprescindible que com a persones tinguem aquesta conducta, aquesta actitud de llibertat front la vida.

5.- La xarxa no entén d’uniformitat, ens calen activistes crítics i creatius, lliures i oberts a tothom, no clons. No espereu consignes, no fem de la xarxa una nova trinxera digital, sinó un espai de debat i d’acció.  Així de contundent va estar el President Montilla a la cloenda de la jornada de ciberactivisme. M’alegro molt d’haver escoltat aquestes paraules. Sempre he defensat aquesta posició. Excel·lent, President, l’ajudarem a guanyar les eleccions!

YouTube Preview Image

Per acabar, Montilla va comprometre’s amb la universalitat de la banda ampla, la neutralitat de la xarxa i l’equilibri en la protecció de drets. Tota una declaració d’intencions de la persona que va impulsar com a Ministre d’Indústria la societat del coneixement a tot l’Estat amb programes tan potents com els Plans Avanza. A Mataró ens hem beneficiat d’una aportació de més de 3 milions d’euros per rehabilitar la Nau Minguell i convertir-la en un espai de creació audiovisual i artística adreçada a empreses i professionals.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to La llibertat i la política de butxaca

 1. Trina Milan says:

  Gràcies per l’esment Alícia, realment crec que ens juguem molt a la xarxa i que hem de ser conscients de com actuem, tant fora coma dins. Felicitats pel post.

  Una abraçada

 2. Jordina says:

  Una molt bona jornada i una molt bona reflexió!
  Gràcies per tot Alicia!
  Seguim :)

 3. Pingback: Tweets that mention La llibertat i la política de butxaca « -- Topsy.com

 4. Pingback: Una mica més a prop d’entendre la llibertat… | Valors.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>