Un debat no resolt que requereix responsabilitat

Ahir, l’Agència Catalana de Notícies publicava que a Mataró s’ha autoritzat la instal·lació d’un macroprostíbul que es començarà a construir en breu. Des d’aleshores, portem tot el cap de setmana atenent als mitjans de comunicació que ens demanen declaracions sobre el tema.  M’agradaria explicar quina és la situació i en quin punt ens trobem.

L’any 2002 la Generalitat de Catalunya va aprovar el Decret 217/2002 pel qual es regulen els locals de pública concurrència on s’exerceix la prostitució i, posteriorment va aprovar l’Ordre 335/2003 per la qual s’aprova la ordenança municipal tipus sobre els locals de pública concurrència on s’exerceix la prostitució. Per tant, a partir de l’any 2002 els municipis catalans tenim la obligació d’aplicar aquesta normativa que estableix com es regulen aquestes activitats. La competència sobre l’activitat dels prostíbuls, com es pot comprovar amb el Decret i la Ordre són de la Generalitat de Catalunya, per tant, per molt que els ajuntaments no ens agradin aquestes activitats en el nostre municipi, no tenim cap mecanisme per negar-nos o prohibir-lo ja que la llei s’ha d’aplicar, en tot els casos, no només en aquells que ens agraden o ens van bé.

Així doncs, a Mataró varem rebre la petició, per part d’un privat, d’instal·lar un prostíbul que, actualment, ja té llicència. El Departament d’Interior, Participació i Relacions institucionals de la Generalitat de Catalunya va realitzar un informe favorable a l’activitat i, per tant, des de l’Ajuntament, amb l’informe vinculant i preceptiu i amb el deure d’aplicar la llei, no ho oblidem, hem atorgat la llicència a una activitat econòmica legal i reglada.

Alguns poden pensar, doncs que l’Ajuntament de Mataró no doni la llicència, que es negui a donar-la, i jo em pregunto, així doncs, estem acceptant que l’Ajuntament de Mataró infringeixi la llei? En aquest cas sí perquè no ens agrada l’activitat o a partir d’ara ho farem de manera arbitrària en totes les activitats econòmiques? Sincerament, crec que els polítics hem de ser responsables. Ens hem dotat d’un ordenament jurídic que regula la convivència i no ens el podem saltar quan nosaltres volem. Amb el tema de la prostitució hi ha un debat obert des de fa molt temps que no està resolt. Cal atacar aquest tema amb seriositat, rigor i responsabilitat per donar una resposta. Però el què no es pot fer és demagògia i demanar als Ajuntaments que no apliquem la normativa, en alguns casos, com aquest. 

Si no donem la llicència d’activitat a aquest propietari que té reconegut el dret per llei, ens acabarà portant a judici. I en el procés judicial perdrem perquè la llei l’ampara, com ha passat a la Jonquera, que després de que l’Ajuntament denegués la llicència per un macroprostíbul, el propietari va portar-los als tribunals i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obligat a l’Ajuntament a atorgar llicència. Per què? Doncs perquè cal aplicar la llei. Sempre. Podeu llegir la notícia de la Jonquera en aquí.

Sé que les lleis i les normatives es poden canviar. Sóc llicenciada en dret i bé que ho sé. Doncs, si us plau, demanem un debat a fons sobre aquest tema i resolem-ho, però no fem demagògia ni ho aprofitem per fer batalla política perquè em sembla d’una irresponsabilitat absoluta!

Malgrat tot, puc comprendre que els ciutadans i les ciutadanes es preocupin davant una notícia d’aquest tipus i davant del rebombori mediàtic que està havent-hi però, poden estar convençuts que, des de l’administració local, garantirem i vetllarem per la convivència i per l’aplicació de la llei, en tots els casos, i amb les competències que tenim atorgades.

This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Un debat no resolt que requereix responsabilitat

 1. Joan Jubany says:

  Salut, Alícia!

  A mi em sorprèn que el govern del qual formes part quan li convé diu que té “el deure de complir la llei” i, en canvi, quan li convé se la passa pel forro (com en el cas de Can Fàbregas).

  Penso que seria més coherent aplicar sempre la llei o bé sempre “Interpretar-la” i violar-la. No trobes?

 2. Alícia says:

  Hola Joan, gràcies per la teva atenció. Em ratifico en el què dic en el post, respectem i fem complir la llei, en el cas de Can Fàbregas també.

 3. Ivan Pera says:

  I una aclariment per a qui vulgui fer demagògia ( ara n’hi ha molts d’aquests):

  potser serà bo recordar que el decret de la Generalitat que regula els locals on s’exerceix la prostitució és del 2002, signat pel President Pujol, en xavier Pomès de Conseller d’Interior i amb l’Artur Mas de Conseller en Cap.

  Ho dic perquè ara n’hi ha un a Mataró que es rasga les vestidures…

 4. brnat says:

  Estimat Ivan,

  Et recordo que el PSC governa a Catalunya des del 2003 si no recordo malament. Amb sis anys i escaig podríen haver-ho canviat no? O es que sempre tothom s’ha de tapar la merda amb el que va fer anteriorment l’altre? Els ciutadants n’estem cansats dels polítics, i això ho acabareu notant a les urnes…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>